Уилиям М. Аркин, newsweek.com Следвайте Гласове в ТелеграмNewsweek се сдоби с

...
Уилиям М. Аркин, newsweek.com Следвайте Гласове в ТелеграмNewsweek се сдоби с
Коментари Харесай

Тайните документи на Пентагона за Украйна и Владимир Путин

Уилиям М. Аркин, newsweek.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Newsweek се снабди с над петдесет от изтеклите секрети документи на разузнаването, които бяха разкрити преди три седмици, и разгласява двайсет от тях тук за първи път. Документите, с бриф „ секретно “ и „ строго секретно “, оферират значим взор върху положението на украинската война, на фона на разширението на НАТО в отговор на съветското навлизане, а американските политици разискват разумността или нуждата от поддръжка на войната с финансова и военна помощ.

Шокиращото умозаключение, прикрито в документите, е, че армията на Владимир Путин напредва едва. От юли м.г. тя е печелила приблизително към 2,7 км територия на месец в офанзивите си към Бахмут.

Също толкоз шокиращо разобличаване е, че броят на съветските наемници, сражаващи се към Бахмут, надвишава броят на постоянните бойци. Според американското разузнаване 22 000 бойци от групата Вагнер съставляват 70% от бойците – хиляди повече, в сравнение с беше известно до в този момент и сигурно е нова сериозна променлива.

Един от документите отбелязва, че Русия е „ реагирала “ на разследващите полети на Съединени американски щати и НАТО.
Няколко други документи оповестяват, че доставките и поддръжката се насочват към Украйна преди офанзивата, планувана за 30 април.

Повечето документи са класифицирани като „ строго секретни “. Национална сигурност и топ представителят на Пентагона обявиха през предходната седмица, че разкритията съставляват „ доста сериозен риск за националната сигурност “. От ФБР настояват, че документите „ се основават на чувствителни разследващи данни на Съединени американски щати, събирани посредством секретни способи и източници... “ Предполагаемият осведомител Джейк Тейшейра, 21-годишен, член на Въздушната национална армия, е задържан в четвъртък и му е повдигнато обвиняване по две точки от Закона за шпионажа. В писменото си изказване за ареста на Тейшейра Федералното бюро показва, че тези изображения са били оповестени на разнообразни интернет уеб сайтове. “

С други думи, документите към този момент са публично притежание. Те са били на геймърските сървъри още през януари и новинарските медии са писали за тях, въпреки че до момента нито едно издание не ги е разгласило в целокупност. Министерство на защитата съобщи пред Newsweek, че Путин и хората към него сигурно са видели цялата загадка, която, в случай че не друго, е неуместна за него и неговите военни.

Документите са направени от началник-щаба и от Агенцията за разузнаване на защитата и съставляват ежедневни брифинги, в които се показват последните разследващи данни. Повечето от тях се отнасят извънредно до войната в Украйна. Почти всички са написани в интервала 27 февруари – 1 март и дават забавна визия за метода, по който американското разузнаване вижда спора.

За да разберете класифициращите бележки, употребявани в документите, вижте таблицата в края на публикацията

Американското разузнаване деликатно следи боевете към Бахмут, като картографира съветските войски до окопите и наблюдава всеки сигнал – от обособени мобилни телефони, до радари. Гледката от близко демонстрира по какъв начин Бахмут постепенно пада в съветски ръце. Загубата му ще бъде психически удар, само че градът не е от жизненоважно значение за цялостната война, а Съединените щати и техните съдружници гледат към бъдещето, заети с подготвянето на Украйна за пролетно „ контранастъпление “, което съгласно документите би трябвало да стартира в края на април.

Тази дата не е прекомерно близка за Украйна. Русия едвам смогва с издръжката своите сили и безумно бърза да попълни редиците си на бойното поле. Американското разузнаване стига до заключението, че от февруари 2022 година до в този момент са убити 43 000 съветски бойци, а 180 000 са ранени. Това е повече от първичния брой на войските при нахлуването. Войната е скъпоструваща и за Украйна –  загубите ѝ доближават 131 000 убити и ранени.

Според американското разузнаване компрометирането на строгосекретна информация „ основателно може да се чака да аргументи тежки вреди на националната сигурност “. Въпреки това, в четвъртък в Дъблин президента Джо Байдън съобщи, че „ в документите няма нищо настоящо, което да ми е известно, и да е от огромно значение. “

Как е допустимо документи с гриф „ строго секретно “ да са без значение? Или компрометирането им да има толкоз малко значение, макар високото равнище на подредба? Отговорът се крие в естеството на самите секрети, или по-точно в рутинното свръхкласифициране, което се прави в тайните организации.

Свръхсекретните документи съвсем постоянно са това, което в разследващия свят се назовава „ производни “, т.е. формирани от стотици, в случай че не и хиляди, разнообразни елементи от информация – прихванати сигнали, сателитни и въздушни разследващи фотоси, отчети от шпиони, дипломатически телеграми. По-голямата част от това високо равнище на подредба се основава на теорията, че неоторизираното им откриване може да компрометира „ източниците и методите на разузнаване “.

Прихващането на военна командна мрежа, да вземем за пример, може да бъде строго секретно, тъй като е същинска загадка кои тъкмо съветски кодове са компрометирани, с цел да стане допустимо прихващането. Снимка от спътник може да бъде класифицирана като строго секретна, тъй като високата резолюция може да издаде благоприятни условия, незнайни на руснаците (или някой сателитен датчик може да е прикрит по някакъв начин). Доклад, получен от шпиони, може да компрометира лице, което работи за Съединени американски щати или техните съдружници. Тъй като всяка част се сплотява в осведомителни документи, най-високото равнище на подредба на обособените елементи рутинно се трансферира върху цялата група от документи. А съществува и практиката всичко от несъмнено естество, като да вземем за пример данни от спътници и разследваща информация, получена от Агенцията за национална сигурност, да бъде „ строго секретно “.

При разглеждането на документите за Украйна прави усещане спецификата на имената на съветските елементи и разположението им на бойното поле, само че създателите на държавните отчети от дълго време са не запомнили каква е същинската причина за класификацията „ строго секретно “. Това е по този начин, заради многото обособени елементи, които влизат в цялото – идентифициране на подразделението съгласно мястото му на генезис, следенето му до Украйна, локализирането му в страната, следенето му на терен. За разследващите служби е по-лесно просто да употребяват най-високото равнище на подредба и след това да го прилжат към целия разбор, към целия документ. Това важи още повече в случаите, когато всеки от разузнаването или командването, без значение от длъжността си, има позволен достъп до документи с гриф „ строго секретно “.

Полезно е въпреки всичко да се замисим, дали в документите се съдържат същински секрети. Строго секретна ли е плануваната за 30 април украинска контраатака?  Свръхсекретен ли е отчет, направен въз основа на съответно прихващане на съответен телефонен диалог? За разследващата общественост отговорът е „ да “. Но за обществеността, от която се желае да отдели 80 милиарда $ от парите си, с цел да подкрепи Украйна, може би важи аргументът, че „ има нужда да се знае “ положението на войната и резултата от тази инвестиция.

Има причина 1,4 милиона американци да имат позволен достъп до строго секретна информация. През годините се поставят от ден на ден старания разследващите отчети да се популяризират до допустимо най-ниските ешелони и лица, с цел да могат да бъдат употребявани от хората на бойното поле и от тези, които вземат решения на него. Оплаквания от времето на войната във Виетнам за информация, „ заседнала зад зелената врата “ и по този метод известна единствено на хората от разузнаването, само че не и на бойците, които се нуждаят от нея, подтикнаха тази промяна. Първоначално това означаваше правене на повече информация с по-ниски равнища на подредба, само че след 11 септември още веднъж започнаха да се популяризират строго секретните. Решението беше да се издават от ден на ден и повече позволения за достъп до равнище „ строго секретно “ на от ден на ден и повече хора, с цел да може всичко да циркулира.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, пенсиониран адмирал от Военноморските сили, предизвести репортерите предходната седмица да не пишат за изтеклите документи. „ Това е информация, която няма нищо общо с общественото пространство “, сподели той.

Но ето, че се написа. А висшият главнокомандващ, който ръководи системата за систематизиране на информацията със заповедите си, самичък сложи под въпрос сериозността на въздействието.

Украински бойкот

№1: Този строго конфиденциален документ разкрива случай на украински бойкот. Русия/Украйна „ Статус на войната към 1 март “, датиран от 1 март 2023, Строго секретно. Получен от Newsweek

Този документ е всекидневен преглед на бойното поле. Основната борба е показана като съсредоточена в региона на Бахмут, само че Украйна продължава постепенно да се придвижва от Херсон към Луганск. Южната демаркационна линия е най-вече статична, само че твърдо под контрола на Русия.

„ Силите на Регионално управление сигурност [Русия] не престават сухопътните интервенции в Донецк и построяват защита в дълбочина сред Херсон и Запорожие “, се споделя в параграф от документа, обозначен като строго конфиденциален, който обрисува разположението на четирите „ групирания на войските “ на Русия – централно, западно, източно и южно.

„ Силни гърмежи “ са регистрирани през последните 24 часа на запад от Херсон, през западния фронт, до Купянск в североизточната част на фронта.

В документа се оповестява също и за украинска диверсионна интервенция в Беларус, при която украински сътрудници явно са „ нарушили заповедите “ и са атакували съветски аероплан за ранно предизвестие на земята с дребен дрон. Това е неповторима информация, макар че е известно, че украински саботажи се случват на територията на Беларус и Украйна.

В документа се показва, че 23% (110 от 474) от съветските батальонни групировки в Украйна са „ бойно неефективни “, а 72 от 166 батальона на постоянната войска (43%) също са бойно неефективни. Както Русия, по този начин и Украйна са оценени като имащи „ УМЕРЕНА бойна резистентност, като Русия има сред 35 500 и 43 500 убити в пердах (Украйна е оценена като 16 000 – 17 500 убити в бой). (виж документ №15).

Убити в пердах

№2: Броят на жертвите са поправени в този изминал документ, показващ оценката на американското разузнаване за спора сред Украйна и Русия в края на февруари

Документът е част от същия дневен обзор на бойното поле, един ден по-рано от документ №1 и е съвсем еднакъв. Няма смяна на бойното поле, макар че липсва доклад на събитията с висока експлозивност, разказани в Документ №1.
Съобщава се, че съветска ударна подводница клас „ Кило “ с дизелов мотор е напуснала кримската си база.
За съветските и украинските сили са регистрирани сред 35 500 и 43 000 убити в пердах, което е с 500 по-малко от идващия ден. Украйна е оценена като 15 500 – 17 500 убити в деяние, което е сходна разлика от 500. Това не значи, че за един ден са починали още 500 военнослужещи, а единствено, че методологията и оценката на Военното разузнаване се трансформират от ден дневно (виж Документ №15).

Личен състав на Съединени американски щати в Украйна

№3: Този документ регистрира американския персонален състав в Украйна и разкрива специфичното образование „ Phoenix Strike ”, с дата 28 февруари 2023, Секретно

Този обзор на бойното поле съдържа информация за силите и дейностите на Съединени американски щати. Документът разкрива, че Съединени американски щати разполагат с най-малко 100 души персонален състав в Украйна, като се допуска, че 100 души са в посолството и се занимават с дипломатически въпроси и помощи, а други 14 лица за специфични интервенции са в страната, от общо 97 такива командоси, половината от които са английски.

Документът също по този начин дава визия за съюзническите разследващи интервенции над Полша, Румъния и Черно море – композиция от U2, американски и английски RC-135, JSTARS (Joint Surveillance Target Attack Systems), безпилотни самолети Reaper и ARTEMIS CL-650, които летят всекидневно. Ежедневно се извършват към 110 задачи с изтребители-прехващачи на НАТО, като Съединени американски щати тихомълком извършват полети с прехващачи от военновъздушните бази Ласк и Повидз в Полша.

Документът съдържа отпратка към неразкрито до момента образование на украинските специфични сили “Phoenix Strike ”, което се организира във Франция, Германия и Нидерландия.

Разполагане на Kraken

№4: Украйна би трябвало да разположи Kraken, споделя строго конфиденциален документ. Документ №4 Русия/Украйна, „ ВСУ в Бахмут са съвсем обкръжени; Украинското разузнаване възнамерява да изпрати елитно поделение за стабилизиране на пагубната обстановка “, от 1 март 2023 година, строго секретно

В документа се оповестява за заповед от 28 февруари на ръководителя на Главното разследващо ръководство на Украйна Кирило Буданов за изпращане на елитното поделение „ Kraken “ в Бахмут за стабилизирането на „ пагубната “ обстановка. Моралният дух на украинците в Бахмут се прави оценка като невисок. Вторият детайл на документа оповестява за хипотетичен опит на началника на съветския общоприет щаб и ръководителя на Съвета за национална сигурност на Русия да подкопаят Владимир Путин.

Първият от двата документа в отчета явно е от прихванати гласови телефонни диалози посредством непозната разследваща работа, за което свидетелства обозначението „ REL [releasable] to USA “, което значи, че би трябвало да се даде на Съединени американски щати. Информацията за вероятен политически ход против Путин, която е надалеч по-спекулативна, наподобява идва от настрана прихващане на украински народен представител.

Кампания на безсилие в Донбас

№5: Битката за района на Донбас върви към задъдена улица, се споделя в този строго конфиденциален документ. Русия/Украйна, „ Битката за района на Донбас евентуално върви към застой  през 2023 година “, датирано 22 февруари 2023 година, строго секретно

Документът съставлява макропреглед на бойното поле, в който се заключава, че от април 2022 година насам „ сухопътните сили на Русия, сепаратистките сили на Донбас и бойците от съветската частна военна охранителна компания „ Вагнер “ са се открили в акция на безсилие... постепенно смазват украинската защита с всекидневен поток от артилерийски огън, въздушни удари и многократни многопосочни наземни офанзиви с дребни подразделения. “ Тази тактичност, заключава документът, „ е понижила съветските сили и ресурси от муниции до равнище, което, в случай че не се стигне до непредвидено възобновяване, може... да осуети военните цели на Москва, което ще докара до продължителна война след 2023 година “ Агенцията за военно разузнаване споделя, че би могла да има по-голяма убеденост в оценката си, „ в случай че можехме да установим по-точно издръжливостта на интервенциите на Украйна... “

Оценката се основава на разбор на събраните от Национална разузнавателна служба [Националната разследваща служба] и търговски изображения, видеоклипове с времеви серии на LAPIS и данни от OPIR [въздушни непрекъснати инфрачервени лъчи], както и на SIGNIT, открити източници и отчети на свързващите служби [чуждестранни разследващи служби] “. LAPIS е инструмент за обработка на Palantir, който дефинира географското местонахождение и сплотява видеоклипове от дронове и други обекти в база данни с опция за търсене.

Маломащабно полесражение

№6: Русия се придвижва... малко. Русия/Украйна, „ Руското придвижване против Бахмут сред юли 2022 г и януари 2023 година “, без дата (известно време след 31 януари 2023), без означение за подредба

Този взор от близко на съветската атака за завладяване на Бахмут демонстрира дребния мащаб на бойното поле. Въпреки че е маркирано, че Русия управлява „ почти 790 кв.км. “ територия източно от града, в слайда на справката се заключава, че Русия се е придвижвала приблизително единствено с по 2,7 км на месец. От юли насам съветските сили са се придвижили единствено с към 11 километра.

Нищо в документа не разкрива незнайни или характерни разследващи „ източници и способи “.

22 000 наемници

№7: Руските сили са превъзхождани от наемниците от групата „ Вагнер “. „ Оценен съветски проект за нахлуване на JFO [Joint Forces Operations]: Бахмут, март 2023 година “, 1 март 2023 година, строго секретно

Документът съставлява моментна фотография на бойното поле към Бахмут (и на север към Харков). Дванадесет украински бригади с до 30 500 души персонален състав са разположение в „ оста Бахмут “, защитавайки се от към 29 000 души съветски персонален състав, като 75% от тях (22 000 души) са наемници, сражаващи се за частната военна компания Вагнер в 12 отряда. Размерът и численият превес на бойците на Вагнер не са обществено оповестени.

Показана е и мощната украинска защита на Краматорск и Славянск.)

Какво демонстрира Въздушният инфрачервен набор (OPIR)

№8: Как са видели това, което са видели. Украйна, „ Разположение на ВСУ към Бахмут, 24 февруари 2023 година “, датирано 28 февруари 2023, строго секретно

В документа се заключава, че през последните седмици ВСУ са изгубили позиции северно от Бахмут, като на 23 февруари са се изтеглили от село Берхивка (село Парасковиевка към този момент е било загубено). Някои от украинските логистични линии към Бахмут  са били прекратени [наземни информационни линии] и Украйна укрепява „ аварийни позиции западно от града “.
В документа се споделя, че оценката е направена въз основата на композиция от изображения, OPIR, SIGINT и украински и други задгранични източници, като последните са предоставени от координационното звено на Европейското командване на Съединени американски щати в Украйна. Дори и с цялата тази информация, към момента има ограничавания по отношение на това, което американското разузнаване може да научи, да вземем за пример, на 24 февруари (навършването на първата година от началото на войната) е имало снимков материал. Документът също по този начин разкрива, че огромна част от оценката на американското разузнаване за хода на борбата е получена от OPIR, най-много от високото равнище на меродавност на откритите горещи точки, основани от детонации.

Събиране на „ трафик “ данни

№9: В този документ, обозначен като „ строго конфиденциален “, се оповестява за събирането на данни за „ трафика “ от страна на Съединени американски щати. Карта на град Бахмут, март 2023 година “ 1 март 2023 година, строго секретно

Документът съставлява точна моментна фотография на съветските и украинските сили, основана на „ интензивността на излъчвателите “, т.е. прихващане на електронни сигнали, най-много радиостанции и радари. Тя допуска превес на съветските сили на юг от центъра на града, само че анализът на излъчвателите демонстрира и по-голяма информационна дисциплинираност от страна на Украйна.

Документът демонстрира доколко Агенцията за национална сигурност и нейните военни филиали събират данни за „ трафика “: електронно разузнаване, друго от гласовите връзки. Не се разкриват „ източници или способи “ сами по себе си.

Идентифициране на украинските елементи

№10: Украинските елементи са разпознати поименно в „ Топографска тактическа карта на Бахмут към март 2023 г “, 1 март 2023 година, строго секретно

Документът разпознава украинските елементи по име и демонстрира местата на разполагане на общата фронтова линия и защитата. В него се повтарят същите данни от документ №7 за числеността на силите и наемниците на Вагнер. Но той не разкрива никакви „ източници или способи “ на правенето на разбора.

Превъзхождаща бройка

 

№11: Украинските сили бяха превъзхождани от 7 пъти по-многочислена мощ. „ Оценка на интервенциите в Харков, март 2023 година “, 1 март 2023 година, строго секретно

Документът съставлява всекидневен обзор на бойното поле към Харков и границата му с Луганска област. Тук 48 600 съветски военнослужещи се сблъскват с едвам 7 250 украински военнослужещи. С изключение на региона към Креминна, това е по-слабо дейна бойна зона южно от Бахмут. Данни за концентрацията на излъчватели (подобно на документ №8) локализират концентрацията на съветско съоръжение и подразделения.

Продължаващи сражения

№12: „ Сраженията в южната част на страната не престават и в този момент. „ Оценка на интервенциите в южната част на страната, март 2023 година “, датрирано 1 март 2023 година, строго секретно

Документът съставлява моментна фотография на бойното поле в южната част на страната – от Херсон в западния край, до северно от Мариупол на изток. Тук към момента се сблъскват забележителен брой военнослужещи – почти 23 250 руснаци и към 4 000 – 8 000 украински бойци. Данните за концентрацията на излъчвателите (подобно на други документи) локализират концентрацията на съветска техника и подразделения.

Локализиране на съветско съоръжение

№13: Къде бяха съветските елементи и съоръжение? „ Оценка на съветския проект за нахлуване на JFO [Joint Force Operations], 1 март 2023 година строго секретно

Документът съставлява моментна фотография на бойното поле, обхващаща източната зона сред Херсон и Мариупол на запад (документ №11) и региона на Бахмут (документи №8 и №9). До 23 050 руснаци се изправят против 20 000 украински военнослужещи. Данните за централизация на излъчвателите (подобно на други документи) локализират концентрацията на съветска техника и подразделения.

„ Тайна “ прогноза за времето

№14: Метеорологичен отчет с гриф „ секретно “. „ Украйна: Замръзване, удобно за манвериране на транспортни средства (прибл. 16 инча). Прогнози. “ 28 февруари 2023 година, секретно

Документът демонстрира степента на заледеност на почвата в Източна Украйна през февруари-март и началото на калния сезон през април-май преди изцяло удобните условия за придвижване през юни. Нищо в документа не разкрива незнайни или характерни разследващи „ източници или способи “.

Отрезвяващ брой смъртни случаи

№15: В този конфиденциален документ се оповестява за огромния брой убити на съветските сили. Русия/Украйна, Оценка на устойчивостта на бойните дейности и понижаване на числеността, без дата (текстът допуска януари 2023 г.) секретно

Документът обобщава загубите на съветско и украинско съоръжение и хора, които разследващата общественост дефинира като „ умерено “ достоверни. „ Имаме ниска степен на убеденост във връзка с % на загубите в инвентара на съветските и украинските войски, заради пропуски в информацията “, се споделя в документа, като се слагат под въпрос освен цифрите на Русия, само че и „ евентуалната пристрастност при шерването на информация от Украйна “.

По-подробни от данните в документи №1 и №2, оценките са отрезвяващи: 189 500-200 000 руснаци, убити или ранени в сражения, и 124 500-131 000 украинци, убити или ранени. За Русия това е два пъти повече бойци или наемници, в сравнение с са участвали при започване на спора през февруари 2022 година „ Оценките на жертвите, които варират според от източника, са образувани от чиновници на Русия, Вагнер и Украйна. “

Що се отнася до оборудването, почти три четвърти от разположените артилерийски оръдия на Русия също са унищожени, с което се изчерпва главното нападателно оръжие на Русия. „ Регионално управление сигурност [Русия] включи потреблението на по-стари, по-малко точни системи от муниции, с цел да преодолее изчерпването на запасите от по-модерни системи “, се споделя в документа. За разлика от тях, Украйна е изгубила единствено към 10 % от общия си артилерийски оръжеен инвентар.

Русия „ реагира “ на разследващи полети

№16: JSR-32, употребявани за разузнаване и наблюдаване над Черно море, 29 септември 22 година – 26 февруари 23 година “, 27 февруари  2023 година, секретно

От септември насам Съединени американски щати и НАТО са направили 16 пилотирани и 73 безпилотни разследващи полета над Черно море (150 дни), като всички задачи явно са били на юг от Крим и отвън „ дистанцията, избрана от министъра на защитата “. Очевидно новите правила са били въведени откакто „ съвсем беше свален “ английският колектор за сигнално разузнаване RC-135 на 29 септември.

Оттогава насам Русия е „ реагирала “ на пет разследващи полета на Съединени американски щати и НАТО – факт, който би могъл, в случай че беше обществено разискван, да помогне да се дефинира дали сходни задачи си костват риска. Налице са доста други източници на разузнаване, а полетите наподобяват по-скоро епизодични и демонстриращи мощ, в сравнение с нужда, като се има поради, че са били по-малко от един дневно.

Наблюдение на китайските ракети

№17: Китайски и ирански ракетни полети под наблюдението на Съединени американски щати. „ Ежедневна разследваща информация за министъра на защитата и ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете “, 28 февруари 2023 година, строго секретно

Ежедневният обзор на новите разследващи данни, получени през последните 24 часа, е с висока степен на подредба и се отнася до наблюдението на Съединени американски щати на ракетните полети по света – в този случай китайски и ирански проби.

Маркировката FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act – Закон за наблюдаване на задграничното разузнаване) е озадачаваща в този документ, което допуска, че нещо тук идва от законно подслушване, макар че нито един параграф на страницата не е маркиран по този метод.

Политическата воля на Европа понижава

№18: С напредването на втората година от войната европейските страни изпитват дефицит на военна поддръжка и политическа воля. „ Европа: Отговор на продължаващия спор сред Русия и Украйна “, 2 март 2023 година, секретно

Документът показва продължаващата поддръжка на Европа за Украйна, страна по страна, и не съдържа изненади. Девет страни: Белгия, България, Дания, Гърция, Люксембург, Латвия, Португалия, Словакия и Словения, са посочени като страни, които са изправени пред „ намаляващи военни качества или политическа воля “, което се отнася до бъдещо понижаване на помощта.

Документът е направен въз основа на отчети на аташетата по защитата на Съединени американски щати в непознати столици.

Плановете на Украйна

№19: Подробна разбивка на поддръжката, ориентирана към Украйна преди възможната украинска атака на 30 април. „ Изграждане на бойна мощност на ВСУ от съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати “, 28 февруари, секретно

В този документ е показана подробна разбивка на оборудването, дадено на Украйна, по бойни бригади, като са отблеязани потокът от военни артикули, графиците за доставка от януари до април 2023 година и положението на обученост на украинския персонален състав. В документа се показва също, че цялото образование на украинските сили от страна на Съединени американски щати и съдружниците се прави отвън Украйна.

Въпреки че общите контури (и даже съответните данни) на задграничните доставки за Украйна са обществено известни, документът демонстрира доколко доставките са кулминационна точка на „ пролетната атака “, планувана за 30 април 2023 година Преди това деветте бойни бригади ще изпитат доста нарастване на бойната мощност. „ Общото съоръжение, належащо за деветте бригади, е 253 танка, 381 механизирани машини, 480 моторизирани машини и 147 артилерия плюс доставка на 571 американски бронирани коли HMMWV “, се показва в документа.

Любопитно е, че документът може да бъде предоставян на Финландия, която тогава не е член на НАТО, само че не и на Швеция.

Подготовка за пролетната контраатака

№20: Оборудване на път за Украйна преди пролетната контраатака. „ Съединени американски щати, ASP [Съюзници и партньори] Изграждане на бойно съоръжение за ВСУ [Украински въоръжени сили] “, 28 февруари 2023 година секретно

В документа се излагат детайлности за оборудването, доставено на Украйна в точния момент за „ пролетната контраатака “ (в предходния документ се споделя „ атака “). Настъплението ще бъде подхванато от 10-ти действен корпус на Украйна и ще се състои от деветте бригади, които се преоборудват от американските и съюзническите сили, с три спомагателни бригади, „ напълно обезпечени от Украйна “, т.е. оборудвани посредством възобновяване и канибализация.

Classification Markings Used in the Documents

C: Confidential.
FGI: Foreign Government Information.
FISA: Foreign Intelligence Surveillance Act. According to the Director of National Intelligence, " information obtained by, or derived from, an investigative technique requiring a FISA Court order or other FISA authorized collection... " though the documents suggest it also refers to some " alliance " similar to Five Eyes (below) because it appears in the documents as FVEY/FISA.
FVEY: Five Eyes. Information that can circulate to the United States, Canada, United Kingdom, Australia, New Zealand.
HCS-P: Human Intelligence (HUMINT) Controlled System – Product. The sub compartment indicates intelligence dealing with the reporting of HUMINT sources and not the operations or identities of those sources, which is designated HCS-O, for operations.
NF/NOFORN: No Foreign Dissemination.
OC/ORCON: Originator controlled, a caveat that commonly refers to information obtained by the CIA.
REL TO USA: Releasable to the United States.
RELIDO: Releasable by Information Disclosure Official. Information that can be released to foreigners on the discretion of high-level commanders.
RSEN: Risk Sensitive.
S: Secret.
SI-G: Special Intelligence – Gamma sub compartment. Information obtained from signals intercepts, including from satellites.
TK: Talent Keyhole. Information obtained from reconnaissance satellites.
TS: Top Secret. Under Executive Order 13526, the unauthorized disclosure of material classified at the Top Secret level, by definition, " reasonably could be expected to cause exceptionally grave damage to the national security " of the United States.


Инфо: newsweek.com

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР